Proteettinen hoito

Puuttuvien hampaiden korvaamiseen on olemassa erilaisia vaihtoehtoja riippuen siitä, puuttuuko hampaasta vain näkyvä kruunuosa vai puuttuuko koko hammas (ei juurtakaan jäljellä).


  • kruunut, osakruunut ja sillat
  • implantit eli keinojuuret
  • irroitettavat osaproteesit
  • kokoproteesit

Koko suun tilanne (purenta, ikenien ja limakalvojen kunto, kariesaktiivisuus jne.) sekä yleisterveys ja mahdolliset lääkitysket vaikuttavat siihen mikä vaihtoehto puuttuvein hampaiden korvaamiseen on kullekin asiakkaalle paras tai mahdollinen. Siksi ennen proteettista hoitoa tehdään yleensä perusteellinen tutkimus, hoitosuunnitelma sekä hampaiston perushoito.

Proteesit voidaan jakaa kiinteisiin tai irroitettaviin proteeseihin:

Kiinteät proteesit ovat joko omien hampaiden tai keinojuurten varaan tehtyjä kruunuja, osakruunuja tai siltoja. Kruunulla ja osakruunulla korvataan menetettyä hampaan osaa, jos hammas on esim. pahoin lohjennut tai paikkaushoito ei tuota toivottua tulosta. Kruunu tai osakruunu voi olla esim. kultaa, keraamista posliinia tai metallin ja keramian yhdistelmää.

Kun omien hampaiden välistä puuttuu yksi tai useampi hammas ja esim. keinojuuri ei tule kysymykseen, naapurihampaiden varaan saatetaan rakentaa yhtenäinen siltaproteesi, jossa on toisiinsa liitettyjä kruunuja vierekkäin. Silta sementoidaan kiinni kyseisiin tukihampaisiin. Kiinteät rakenteet tuntuvat kuin omilta hampailta.

Implantin eli keinojuuren avulla voidaan korvata yksittäisiä puuttuvia hampaita tai useamman implantin varaan voidaan tehdä esim. usean hampaan korvaava silta. Näin voidaan tehdä myös täysin hampaattomaan leukaan. Implantit kiinnitetään suoraan leukaluuhun ja ne tarvitsevat riittävästi luuta ympärilleen. Tästä syystä myös luusiirteitä / biomateriaalia saatetaan joskus tarvita ennen implanttien asennusta.

Käytämme laadukkaita saksalaisia implantteja, joihin on saatavissa varaosia vielä vuosienkin päästä. 

Ks. lisää: 

https://www.camlog.com/en/

https://patients.camlog.com/en/

Irroitettavat proteesit ovat nimensä mukaisesti irroitettavia eli otetaan päivittäin pois suusta esim. puhdistusta varten. Osaproteeseja on yleensä kahdenlaisia: metallirunkoisia tai akryylimuovista valmistettuja. Osaproteeseissa käytetään usein pinteitä (metallikoukkuja) apuna proteesin kiinnittymisessä hampaisiin. Kokoproteeseja tarvitaan kun kaikki hampaat leuasta puuttuvat.