Juurihoito

Hampaan sisällä on hermoja ja verisuonia, jotka voivat joskus tulehtua. Esim. reikä hampaassa ulottuu syvälle tai tapaturma, lohkeama tai liiallinen purentarasitus vaurioittaa hammasta. Tulehdus voi aiheuttaa voimakastakin särkyä, mutta sisällä oleva kudos voi mennä ns. kuolioon myös ilman minkäänlaisia tuntemuksia. Tämän vuoksi mm. hammastapaturmien ja syvien reikien jälkeen kyseisiä hampaita on hyvä seurata jonkin aikaa testaamalla niiden elävyyttä sekä tarvittaessa röntgenkuvien avulla.

Juurihoidossa tulehtunut kudos hampaan sisältä poistetaan, juurikanavat puhdistetaan ja lääkitään sekä lopuksi täytetään neutraalilla aineella. Juurihoitoon tarvitaan monesti useampi kuin yksi hoitokäynti. Puudutusta käytetään aina, jos hampaassa on vielä tuntoa jäljellä. Röntgenkuvia tarvitaan myös usein juurihoidon yhteydessä.

Juurihoidettu hammas ei hoidon jälkeen enää tunne kylmää eikä kuumaa, muuten se tuntuu samanlaiselta kuin ennenkin. Hampaan väri voi tummua, juurihoidettu hammas on myös yleensä hauraampi kuin elävä hammas ja saattaa olla herkempi halkeamaan esim. voimakkaasta purentapaineesta tai kovasta ruoanpalasta.